dijous, 22 de novembre del 2012

Pla Local de Política de Dones de Roquetes 2012-2014

 


Al Ple de l'Ajuntament en sessió ordinària realitzada el dia 30 d'octubre de 2012, es va aprovar per majoria absoluta, el Pla Local de Política de Dones. Roquetes 2012-2014.





Agraïts/des per la col·laboració de l'ICD i a tots/es els/les que haveu participat en l'enquesta prèvia a la diagnosi del Pla.

dimecres, 21 de novembre del 2012

25N DIA INTERNACIONAL PER A L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES

§  21 Novembre a les 10 hores al Saló de Plens
Jornada d’emprenedoria femenina
§  Del 21 al 30 de Novembre a la Biblioteca de Roquetes Mercè Lleixà:
Exposició a la sala polivalent de la Biblioteca dels olis de l’artista Ester Besolí “Víctimes del Maltractament”. Inauguració de l’exposició, lectura del manifest i commemoració del 25N el dia 23 de Novembre a les 19:30 hores.
§  22 de novembre de 2012 a
l’IES Roquetes, per els/les alumnes de 4at ESO: Visionat i posterior treball didàctic dels curtmetratges: “- és +: cinema per ser la veu dels qui callen”
§  23 Novembre durant el matí al passadís de l’IES Roquetes:
L’estenedor dels desitjos, activitat amb la qual tothom que vulgui podrà donar la seva opinió.
§  26 Novembre a l’emissora local Antena Caro,
a les 12h: Retransmissió de la tertúlia per part dels alumnes de 4at ESO
§  23 Novembre durant el matí al Mercat Municipal:
Estand informatiu (parada informativa dels serveis d’atenció a les dones de la Regidoria de Qualitat de Vida) en el qual es recolliran signatures d’adhesió al manifest contra la violència de gènere
§  4 Desembre a les 19:00 hores al Saló de Plens:
Lectura del manifest al Ple de l’ajuntament amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

Exposició “Víctimes del Maltractament” per Ester Besolí



“Víctimes del Maltractament” per Ester Besolí


Víctimes del Maltractament és una exposició documental  que planteja el problema de les dones maltractades  en forma de denúncia social a través de l’impacte visual produït per imatges cruentes. I es que l’artista busca reflectir en els seus quadres la crueltat  de que en fan us els maltractadors i els abusadors, mostrant-ho tal i com es, sense endolciments.

Les víctimes del maltractament evidentment preocupen com  persones que han sofert, però molt més pel poc respecte rebut per l’entorn social. Entre l’assumpció de pròpia culpabilitat extensa entre moltes dones i la disculpa a l’agressor per part de la ciutadania, alguns jutges i del mateix delinqüent, aquestes víctimes es veuen convertides en només una víctima més que augmenta les estadístiques.

Els maltractes ens provoquen, o ens haurien de provocar, la més gran indignació. Però no, nosaltres encara estem insensibilitzats davant la violència domèstica perquè preferim tancar els ulls a veure els fets que mentalment no som capaços d’assimilar; restant-li la importància que es mereix; convencent-nos a nosaltres mateixos que els maltractes son quatre casos aïllats produïts generalment en sectors marginals de la societat.;  justificant aquests actes pensant que els maltractadors són gent problemàtica i malalta que necessiten d’un tractament psicològic; o senzillament negant la seva existència en contra de l’evidència que ens faciliten els mitjans de comunicació dia a dia. I  en aquest país les víctimes de maltractaments d’aquests últims anys superen de bon tros el nombre de víctimes del terrorisme. El país es convulsiona per cada mort produïda per la confrontació d'ideologies polítiques, mentre resta impassible davant una mort produïda amb connotacions sexuals i/o sentimentals que reflexa l’abús de poder del sexe masculí respecte al femení. ¿Què no vulneren aquests dos fets la mateixa Declaració dels Drets Humans, aprovada per la ONU al 1948?

"Tots els éssers humans creixen lliures i iguals en dignitats i en drets, sense cap distinció de raça, de color, de sexe, de llengua, de religió, d’opinió política o d’altra mena, d’origen nacional o social, de fortuna, de naixement, o de qualsevol altra classe.

Tot individu té dret a la vida, a la llibertat i a la seguretat de la seva persona."

Aquí estan els quadres per a donar a les víctimes dels maltractes la importància que es mereixen; per a confrontar el succés amb la imatge visual; per a que l'espectador de l’obra sigui testimoni del dolor i el patiment expressats en la pintura i alhora lector involuntari de la crueltat i violència socials. Davant aquests quadres, la tranquil·litat mental de l’observador es derrumba, o al menys, així hauria de ser, perquè obrir els ulls és un pas molt dur, però és el primer pas a la conscienciació. I la conscienciació social és necessària per a que la violència domèstica deixi d’existir.

 

ELS QUADRES

Els quadres pretenen individualitzar cada víctima, mostrant el reportatge de la seva mort cruel a mans del seu cònjuge rescatat d'entre els petits articles de la secció de successos del diari. Normalment consisteix en tan sols una columna al costat de noticies de pactes de dirigents o d’atemptats de polítics importants. Aquest retall de diari explica la mort d’una persona en quatre línies. Els cops rebuts i el patir d'un ésser humà anònim reduïts i concentrats en aquestes quatre línies, com si aquesta persona no tingués cara, ni cos, ni passat.

Amb els quadres d’aquesta exposició aquestes persones han recuperat el rostre, el cos i les ferides infligides. I ho han fet amb dibuixos molt gràfics, remarcant molt la figura, accentuant les zones sexuals, les lesions, la sang, les marques dels cops i amb un fons fosc, gairebé tètric que mostra el dramatisme de la situació viscuda. Tot això situat al mateix pla on trobarem aquell tros de diari que ens explicarà una història que volíem ignorar i que de cop cobra vida en aquest moment. Perquè ella era una persona amb un futur, trencat sobtadament per una mort prematura.




divendres, 9 de novembre del 2012

Jornada d'emprenedoria femenina

L’Institut Català de les Dones i la Diputació de Tarragona amb l’objectiu d’estimular el foment de l’emprenedoria impulsen sessions formatives als ens locals de les Terres l’Ebre, dirigides a millorar l’ocupabilitat de les dones, capacitant a les dones participants per tal de respondre a les noves demandes del mercat laboral, compartint experiències i cercant propostes concretes, útils i reals.
L’objectiu bàsic dels diferents tallers proposats és sensibilitzar i informar a les dones participants per tal de fomentar l’esperit emprenedor i incentivar la presa de mesures que contribueixen a l’aparició de noves iniciatives empresarials, donant suport a les dones emprenedores de les comarques de les Terres de l’Ebre.

PROGRAMA DELS TALLERS
1. Presentació de la Jornada d’Emprenedoria Femenina a càrrec de: Maribel Belmonte, regidora de Qualitat de Vida de l’Ajuntament de Roquetes i Josep Codorniu, regidor de l’àrea de dinamització econòmica de l’Ajuntament de Roquetes
Carme Valls, coordinadora de l’Institut Català de les Dones a les Terres de l’Ebre
2. Xerrada: Impulsem l’emprenedoria femenina.
Noemí Monsó, tècnica de polítiques d’igualtat de l'Àrea de Recursos Humans i Polítiques Actives d'Ocupació de la Diputació de Tarragona.
3. Servei Inicia, àrea de dinamització econòmica de l’Ajuntament de Roquetes.
Jordi Ribes, tècnic de l’àrea de dinamització econòmica de l’Ajuntament de Roquetes
4. Presentació d’un cas d’èxit local.
5. Dinàmica de grup per tal d’intercanviar idees i experiències

Noemí Monsó, tècnica de polítiques d’igualtat de l'Àrea de Recursos Humans i Polítiques Actives d'Ocupació de la Diputació de Tarragona.

PERSONES DESTINATÀRIES
Aquesta proposta de formació va adreçada a aquelles dones emprenedores que volen crear una empresa.
Es lliurarà certificat d’assistència

INSCRIPCIONS
Sol.licitar la inscripció mitjançant un correu electrònic a l’adreça:
aodl@roquetes.cat, indicant les següents dades:

1. Nom i cognoms
2. DNI
3. Adreça, municipi
4. Telèfon
5. Correu electrònic